Najpopularniejszy rodzaj herbaty na świecie. Liście herbaty są poddawane procesowi całkowitego utleniania, dzięki czemu napar zyskuje ciemniejszy kolor i bardziej intensywny smak. Czarne herbaty mają czerwono-rubinowy kolor.
Najsłynniejsze czarne herbaty pochodzą z Chin, Indii czy Sri Lanki i charakteryzują się mocnym, aromatycznym naparem. Popularność czarnych herbat wynika z ich mocnego, pobudzającego smaku i wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Zawierają one ważne dla organizmu związki chemiczne chroniące komórki przed wolnymi rodnikami. Działają one przeciwzapalnie, co ma znaczenie zwłaszcza w przypadku problemów miażdżycowych czy chorób układu krwionośnego.
Czarne herbaty mają właściwości pobudzające a znajdująca się w ich liściach teina dodaje energii i ułatwia koncentrację. Stymulują metabolizm, wspomagają odchudzanie. Poprawiają samopoczucie, pamięć, pracę mózgu i sprzyjają odprężeniu.
Procesu produkcji herbat czarnych obejmuje kilka etapów: zbiór, więdnięcie, skręcanie, pełną oksydację, suszenie.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7